Thursday, Apr 25th

Last update11:24:58 PM GMT

  • Create an account
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.

Mekke’de Hz. Muhammed (s.a.v.) Müzesi

  • PDF

MUHDER (Hz. Muhammed (s.a.v.)’i Anlama ve Anlatma Uluslararası Derneği) olarak ikinci Tıbb-ı Nebevi Kongresini Cidde’de gerçekleştirdik. Bu kapsamda bazı önemli ziyaretlerde de bulunduk.

Bunlardan birisi de “Hz. Muhammed (s.a.v.) Müzesi”ydi. Bu müzenin diğer ismi "Esselamü Aleyke Eyyühen Nebiyyü"dı. Bu müzenin amacı, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hayatını anlatmaktır.

"Esselamü Aleyke Eyyühen Nebiyyü" Müzesi'nde, Efendimizin hayatı ve güzel ahlakı 3D simülasyonlarla anlatılıyor. Müzeyi ziyaret etmek isteyenler randevu almak zorunda. Herkese de randevu verilmiyor. Şimdiye kadar sadece devlet adamları ziyaret edebilmiş. Ancak müze yetkilileri yakın bir zamanda halkın ziyaretine açılacağını söylediler. Açıkçası hacca giden kardeşlerimizin bu müzeyi ziyaret etmelerini isterim.

Başlangıçta şunu söyleyebiliriz ki, burası İstanbul Topkapı Sarayında bulunan “Kutsal Emanetler”in yanında oldukça zayıf kalan bir müze intibaı veriyor. Zira buradaki kutsal emanetler 400 yılda toplanan dünyanın en büyük kutsal eşya koleksiyonunu barındırıyor. Müzede Hz. Muhammed'in pek çok eşyası ve sakalı var.

Kutsal topraklarda yani Mekke'de açılan müze, ziyaretçilerini "Allah'ın selamı üzerine olsun, Peygamber" adıyla karşılıyor.

Dinlenme salonunda "Esselamü Aleyke Eyyühen Nebiyyü" Müzesi Kurucusu Dr. Nasır Misfir Al Kurayşi Alzahrani, projenin ana fikrinin bir kitapla başladığını söyledi.

Kitap ile Efendimizin hayatını modern bir şekilde anlatmayı amaçladıklarını belirten Alzahrani, bütün dünyaya hitap edecek şekilde, güzel bir üslupla anlatmak istediklerini vurguluyor. Efendimizin hayatının savaşlardan ibaret olmadığına dikkat çeken Alzahrani, kitapta efendimizin savaşlarını yazdıklarını ama sadece bunun yüzde 5'ini oluşturduğunu ifade ediyor.

Modern teknik usullerin kullanıldığı müzede, 30 bin başlık altında Allah, Kur'an ve hadislere yer veriliyor. 160'dan fazla İslam alimi ve görevlinin çalışarak oluşturduğu proje kapsamında kurulan televizyon kanalı yakında yayına başlayacak. Ayrıca bir de proje içinde üniversite kurulması hedefleniyor.

Kutsal topraklarda Peygamber efendimizin dönemini anlatan Hz. Muhammed Müzesi açıldı. En son teknoloji ile donatılmış müze Peygamber efendimiz zamanını anlatıyor, o dönemden izler taşıyor.

Müzenin giriş bölümünde “kâinat ve yaratılış” anlatılıyor.

Gezimiz ilginç ve etkileyici bir girişle başladı. Buraya gelen Müslümanlar, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in hayatını ve güzel ahlakını 3D ile simülasyonlarla öğreniyor.

Bu simülasyonlarda Efendimizin dönemi Mekke'si yansıtılıyor. Hira mağarasının eteklerinde kurulan müzede Hazreti Peygamber döneminin evleri ve tepeleri ayrıntılı şekilde gösteriliyor. Zihnimizde o dönemde Mekke’de bulunan evlerin krokileri verilmektedir. Örneğin, Efendimizin evi ile Hira mağarası arasındaki mesafe 5 km olarak verilmektedir.

Sene miladi 610'lar. Ortada bütün güzelliği ile Kabe. Kabe'nin hemen yanında zemzem kuyusu. Az ilerde Efendimiz'in (s.a.s.) doğduğu ev, biraz gerisinde ise evlendikten sonra Hazreti Hatice ile birlikte kaldığı ev. Kabe'nin diğer tarafında Hazreti Ebubekir ve Hazreti Ömer'in evleri. Safa ile Merve. Dar-ul Erkam, Dar-un Nedve.
Bütün bunlar Mekke'de Hira Maket Merkezi'nde sergileniyor. Merkezde Efendimiz (s.a.s.) dönemi Mekke'si yansıtılıyor. Hira mağarasının eteklerinde kurulan müzede Hazreti Peygamber döneminin evleri, tepeleri, yolları ve yaşam şartları maket ve fotoğraflarla gelen ziyaretçilere anlatılıyor. Makette, Kabe ve çevresi birebir yansıtılmaya çalışılmış.

Karşımızda Mekke döneminde Resulullah (s.a.v.)’in evi dahil olmak üzere Hz. Hatice (r.a.), Hz. Ebu Bekir (r.a.), Hz. Ömer (r.a.), Hz. Osman (r.a.) ve Hz. Ali (r.a.)’nin evleri orijinal halleri ile görüntülenmiş.

Ayrıca Efendimizin hal ve davranışlarını anlatan bölüm, Efendimizin ilmi ve şemailini anlatan bölümler, kullandığı eşyaların taklitleri, devlet yönetim şeklini anlatan bölüm, ikamet ettiği, ziyaret ettiği mekan, şehir ve geçtiği yerler bulunuyor

Müze, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed dönemine ışık tutmak, o dönemi insanlara anlatmak için kurulmuş. Yeni müze, o döneme ait bin 500 den fazla eşyayı barındırıyor.

Ziyaretçileri dönemin savaşlarından, devlet yönetimine ve ev hayatına kadar birçok alanda bilgilendiriyor. En dikkat çekici yanı ise yaklaşık bin 400 yıl öncesine ait bilgileri son teknoloji ile sunması. Hz. Peygamber (s.a.v.)’in hemen her konu ile ilgili hadisleri elektronik ortamda bulmak son derece kolay hale getirilmiş. Örneğin Hz. Peygamber (s.a.v.)’in takva ile ilgili hadislerinin tamamını ekrana döküp inceleyebilirsiniz.

Bir müze yetkilisi, “müzemizde Peygamberimizi daha iyi anlamak için, dönemine ait unsurları bir araya getirdik. Modern teknolojiden yararlandığımız müzenin duvarlarındaki dev ekranlarda farklı bir tur imkânı sunduk" dedi.

Bilim adamları tarafından inşa edilmiş müze Peygamber efendimiz dönemini en gerçekçi şekilde hissetmek isteyen ziyaretçileri bekliyor.

Bizi Takip Ediyor musunuz ?

Biz neredeyiz ?

  • Gökkuşağı Mahallesi 1104. Sok. 19/24 Balgat - Çankaya - Ankara

  • Tel: (+90) 505 8894038

www.muhder.com