Tıbb-ı Nebevi Bağlamında Çörekotu

Tıbb-ı Nebevi Bağlamında Çörekotu

Perşembe, 14 Mayıs 2015 15:11 Necip Fazıl İzlenimler: 3491

  •  
  •  

Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim, Sünen-i İbni Mace, Ahmed b. Hanbel’in Müsned’i başta olmak üzere hemen bütün sahih hadis kitaplarında, Ebu Seleme, Hz. Ayşe ve Ebu Hureyre kanalıyla bize ulaşan hadislerde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır:

“Çörekotuna devam ediniz, zira çörek otunda ölümden başka her derde çare vardır.”

Şunu açıklıkla ifade etmemiz gerekiyor ki, Resulullah (s.a.v.) hadislerinde birçok bitki, yiyecek ve içecekten bahsetmiştir. Ancak hiçbirisi için böyle bir ifade kullanmamıştır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) çörekotu ile ilgili bu ifadeleri neden kullandı?

Çörek otundaki sır nedir?

Çörek otunun içeriği nedir?

Şimdi! Biraz bu soruların cevapları üzerinde duralım:

Çörekotu Farsçada Şunizdir. Siyah kimyondur. Hint kimyonu denir. Harbi, Hasan (r.a.)’den naklen hardal olduğunu söyler. Herevi ise sakız ağacının meyvesi olan çitlembik olabileceğini anlatır. Bunların ikisi de vehimden ibarettir. Doğru olanı Farsçadaki “Şunizdir.

İslam dünyasında  en çok bilinen ve kullanılan baharat çörek otudur. Hz. Peygamber (s,a,v,) çörek otunun kullanımı hakkında şöyle buyurmaktadır: “Şu çörek otunu kullanmaya devam edin, çünkü onda ölümden başka her hastalığa şifa vardır” (Sünen-i İbn-i Mace, C.9. H.no:3447). Efendimiz (s.a.v), çörek otunu bizzat kendisi kullanmış ve Sahabeye de değişik vesilelerle tavsiye etmiştir. Örneğin, Hz. Enes (r.a.), “Allah’ın Elçisi (s.a.v), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi” (Büyük Hadis Külliyatı- Rudani, C.4. H.no: 7523) şeklinde rivayet etmiştir. Yine başka bir Hadis-i Şeriflerinde Resulullah Efendimiz (s.a.v); Hz. Ali (r.a.) ye “Yâ Alî! Yemeklere çörek otu koy. O, ölüm hâriç her derde devâdır” (Menâkıb-ı Çihâr Yâr-i Güzîn s.345) buyurmuştur.

Çörekotu Sabah çiğ kalkmadan toplanılması, çok ışık görmeden kurtulması gerekiyor. Bu bitkinin yağından ve tozundan faydalanılabilir. Özellikle çörek otu yağı kullanılmaktadır. Simit ve pidelerin üstünde baharat olarak kullanılıyor. Günde bir veya iki tatlı kaşığı veya zeytinyağı ile seyreltip kullanılmaktadır. Çörek otunda 101 tane kimyasal madde bulunmaktadır. Çörekotu Bunda belli miktarda asitler bulunmaktadır. Bu asitlerin en önemlilerinden biri “linoik asit”tir. Bu daha çok eklemleri onarıcı olarak eklem sıvısında eksilmelerde tedavi amaçlı kullanılabilir. “Oleik asit” var. Mide rahatsızlıkları ve hazımsızlıklarda kullanılmaktadır. Çörek otu Türkiye’nin yetiştirdiği çörekotu ihtiyacını karşılamamaktadır. Çörek otu bugünler Endonezya, Çin, Suriye’den çörek otu ithal etmekteyiz. Çörek otunun kurutulmuşu makbuldür.

Peygamber efendimizin “Çörekotunda her derde çare vardır” sözü, tıpkı Cenab-ı Hakkın “Rabbinin emri ile her şeyi yıkar” (Ahkaf: 46/25) sözüne benzer. Yani yıkılmaya müsait olan her şeyi yıkar, yakılmaya müsait olan her şeyi yakar vb. demektir.

Zayıflamak veya kilo almak isteyen herkese çörek otunun faydası vardır. Aç karnına çörek otunu tükettiğimizde zayıflamaya, tok karnına yendiğinde kilo almaya yararı olmaktadır.

Çörek otu ateşli olmayan bütün hastalıklara faydalıdır. Sıcak ve kuru hastalıklara da belirtiyle birlikte nüfuz eder, az miktarda alındığı zaman soğuk ve yaş nitelikli ilaçların güçlerini sıcak ve kuru nitelikteki hastalıklara sür’atle nüfuz ettirir.

Şimdi İbni Kayyim el-Cevziyye’nin Tıbb-ı Nebevi kitabından çörek otunun şifa olduğu hastalıklardan bazılarını ifade edelim:

· Sirkeyle birlikte dövülür, bundan alaca hastalığına, ciltte beliren siyah noktacıklara ve baştaki yoğun kepeklenmeye faydası olur ve iyi eder.

· Çörekotu kavrulur, taze olarak dövülür, sonra zeytinyağında bekletilir ve bu karışımdan buruna üç veya dört damla damlatılırsa, sık sık aksırtan nezleye iyi gelir.

· Sirkeyle birlikte ısıtılıp karın üzerine sürüldüğünde kıl köklerini öldürür.

· Taze ya da haşlanmış Ebu Cehil karpuzunun suyuyla yoğrulursa parazitleri düşürmekteki etkisi daha güçlü olur. İç organları temizler, ağrıyı keser, gazları ve salgı birikintilerini dağıtır.

· Dövülüp de bir beze bağlanıp sürekli koklanırsa soğuk nezleyi giderir ve tamamen iyi eder.

· Çörek otunun yağı saçkıran hastalığına, siğillere ve bene faydalıdır.

· Suyla birlikte bir miskal (1 miskal = 4,6 gr.) içilirse astıma ve nefes darlığına iyi gelir. Bu yağdan sargı yapılırsa soğuk baş ağrısına faydalı olur.

· Çörek otu sirkeyle haşlanır ve bununla gargara yapılırsa soğuktan ağrıyan dişlerin ağrısına faydalı olur.

· Öğütülüp toz halinde buruna çekilirse gözde ortaya çıkan sulanmanın başlamasına fayda verir.

· Sirkeyle birlikte sarılırsa sivilceyi ve yaralı uyuzu söker atar, balgama bağlı şişlikleri ve katı şişlikleri dağıtır.

· Çörek otu yağı buruna çekildiği zaman yüz felcine, yarım miskalden bir miskale kadar içildiğinde de zehirli örümcek sokmasına iyi gelir.

· Taze olarak dövülür, çitlembik yağıyla karıştırılır ve bu karışımdan kulağa üç damla damlatılırsa kulak nezlesine, uğultuya ve tıkanıklığa faydalı olur.

· Çörek otu, sıcak ve üçüncü derecede kurudur. Şişkinliği giderir, kel olan yere ekilen saç tohumunu çıkarır, alaca hastalığına ve dört günde bir gelen sıtmaya faydalıdır, tıkanıklıkları açar, gazları dağıtır, midenin lüzumsuz salgı ve sıvılarını kurutur.

· Dövülür ve balla yoğrulur, sıcak suyla birlikte içilirse böbreklerde ve mesanede oluşan taşları eritir. İçmeye günlerce devam edildiği takdirde idrarı, adet kanını ve sütü çoğaltır.

· Çörekotu yağı buruna çekildiğinde, felç ve titremeye faydalı olur, bunları meydana getiren maddeyi yok eder, vücuda sürüldüğü zaman zehirli böcek ve hayvanları vücuttan uzaklaştırır; yaklaştırmaz.

· Çitlembik su da eritilir ve anüsün iç kısmına sürülür, üzerine de çörek otu yağı serpilirse, basura görülmedik şekilde faydalı olan iyi bir ilaç meydana gelmiş olur.

· Çörekotu yağının faydaları bizim bahsettiğimizden kat kat üstündür. Çörekotu yağı, ikişer dirhem içilmelidir (1 dirhem 3,21 gr.). Ayrıca çörek otu ve yağını çok fazla kullanmanın sağlığa zararlı olduğu da bilinmelidir.

Not: Bu yazı makale, köşe yazısı vs. gibi akademik bir yazı değildir. Sadece ders notu olarak kullanılmaktadır..

Son Güncelleme: Perşembe, 14 Nisan 2022 12:07

Share this post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir