Gençlerimize “Tevhit İnancı”nı Öğretelim
Cuma, 12 Ekim 2012 23:33 Necip Fazıl İzlenimler: 4178
Hıristiyan misyonerlerinin ilginç bir silahı var. Teslisi tevhitten daha güçlü görmek ve göstermeye çalışmak. Bilindiği gibi, İslam dünyasında güçlü bir tevhit inancı vardır. Bu nedenle misyonerler, önce Hıristiyanlık teolojisi tevhit inancına sahipmiş gibi hareket ederler. Daha sonra Baba-Oğul-Kutsal Ruhtan oluşan tanrılar panteonunun tek tanrı inancından daha güçlü olduğunu savunurlar.
Bu argümanı en kısa yoldan çürütmek için çocuklara ve gençlere Hz. İbrahim’i öğretmemiz gerekmektedir. Kur’an’da geçen en etkileyici kıssalardan birini, “Hz. İbrahim’in Tevhid inancı”na ulaştığı süreci anlatan ayetler oluşturmaktadır (En’âm, 6/75,76,77,78). Tevhit inancı, Allah’ın birliğini, O’nun, mükemmel özellikleri özünde topladığını, eksikliklerden uzak olduğunu, eşi ve benzerinin olmadığını, evrenin tek hakimi olduğunu bilip buna inanmak; O’ndan başkasına tapmamak; yapıp ettiklerimizi sadece O’nun rızasını gözeterek yapmak şeklinde tanımlanabilir.
Bilindiği gibi Hz. İbrahim’in yaşadığı toplumun insanları, başta ay, güneş ve yıldızlar olmak üzere, birçok puta tapınmakta ve onlara ibadet etmekteydiler. Kur’an’da belirtildiği gibi, Hz. İbrahim, tevhid inancına sistematik bir akıl yürütme ile ulaşmıştır. Yanı sıra O, putlara tapınmakta olan insanların sahip olduğu inançların akıl ve mantık dışı olduğunu söylemiş, yine akıl yürütme ile putlara inanmanın ve onlardan bir şeyler beklemenin saçma, Tanrı ve insanlar arasında putların aracı olduğu inancının ise gülünç olduğunu insanlara ispat etmiştir.
Sonuç olarak, Hz. İbrahim denince hemen herkesin aklına tevhit inancı gelmektedir. Hz. İbrahim, Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği gibi, sadece Allah’a inanmıştır (Âl-i İmran, 3/67). O birden fazla Tanrıya inandığı için babası Azer’in topraklarını terk etmiş, hatta hayatını tehlikeye atarak döneminin putperest Tanrı-kralı Nemrut’la mücadeleye girişmiştir. Bu yüzden Hz. İbrahim, çocuk ve geçlere tevhit inancı konusunda role-model olarak rahatlıkla gösterilebilir.
Not: Bu yazı makale, köşe yazısı vs. gibi akademik bir yazı değildir. Sadece ders notu olarak kullanılmaktadır..
Son Güncelleme: Perşembe, 14 Nisan 2022 11:56
Bir yanıt yazın